Pages: [1] 2
Author Topic: Me7.5 narrowband to wideband is it hard to convert?  (Read 3918 times)
Jim_Coupe
Hero Member
*****

Karma: +8/-10
Offline Offline

Posts: 622



« on: November 23, 2016, 04:12:13 PM »

Hello..

I have the Me7.5 with narrowband (APU/ANB). Today i found a wideband ecu on the scrapyard. Is it easy to convert my narrowband to wideband? In my head i only ned to plug in one more wire to the new ecu from the wideband sensor?
Logged

E85oholic
Marty
Hero Member
*****

Karma: +65/-47
Offline Offline

Posts: 796


« Reply #1 on: November 23, 2016, 07:07:33 PM »

Hello..

I have the Me7.5 with narrowband (APU/ANB). Today i found a wideband ecu on the scrapyard. Is it easy to convert my narrowband to wideband? In my head i only ned to plug in one more wire to the new ecu from the wideband sensor?

2 more wire to add to the harness for wbo2, code out vvt and immo off. Depending on supporting hardware some calibrations might need recalibration. It is very easy to do tho
Logged

corradovolksb
Full Member
***

Karma: +18/-1
Offline Offline

Posts: 105



« Reply #2 on: November 23, 2016, 09:50:33 PM »

There are a few good threads that cover it on audizine.  If you want to run vvt you will need to add the tensioner and wires from the ECM to the vvt solenoid.
Logged

2000 Nogaro blue S4 Stage 2. VAG for life.
Jim_Coupe
Hero Member
*****

Karma: +8/-10
Offline Offline

Posts: 622



« Reply #3 on: November 24, 2016, 02:13:33 PM »

2 more wire to add to the harness for wbo2, code out vvt and immo off. Depending on supporting hardware some calibrations might need recalibration. It is very easy to do tho

2 wires more is no problem.. Connector for WBO2 i have..   Code out VVT in ESKONF nemas.. immo off Nemas..  Ohh and i have already converted to those smart coils..

Is this all? So I can keep my harnes..  The harness i have is that new updated variant...  (Not like the -99s)
Logged

E85oholic
Marty
Hero Member
*****

Karma: +65/-47
Offline Offline

Posts: 796


« Reply #4 on: November 24, 2016, 05:54:50 PM »

basiclly thats it. it really isnt that hard and totallly woth it
Logged

Jim_Coupe
Hero Member
*****

Karma: +8/-10
Offline Offline

Posts: 622



« Reply #5 on: January 17, 2017, 11:30:04 AM »

I think im going to try this but im not sure i have wired this correct.. could someone verify this? It feel like something is wrong..
« Last Edit: January 17, 2017, 11:39:25 AM by Jim_Coupe » Logged

E85oholic
Jim_Coupe
Hero Member
*****

Karma: +8/-10
Offline Offline

Posts: 622



« Reply #6 on: January 17, 2017, 12:15:39 PM »

I think this is more like it.. but im not sure where that 12v should be connected... still very uncertain about this..
Logged

E85oholic
Jim_Coupe
Hero Member
*****

Karma: +8/-10
Offline Offline

Posts: 622



« Reply #7 on: January 17, 2017, 12:25:37 PM »

Wired according to Audizine thread http://www.audizine.com/forum/showthread.php/352777-1.8T-(06a)-Narrowband-to-Wideband-Conversion-Done-Easy!

But what about pin2?? It is plugged on my sensor?
Logged

E85oholic
Jim_Coupe
Hero Member
*****

Karma: +8/-10
Offline Offline

Posts: 622



« Reply #8 on: January 17, 2017, 12:26:11 PM »

Forgot the attachment
Logged

E85oholic
mdz
Jr. Member
**

Karma: +3/-0
Offline Offline

Posts: 29


« Reply #9 on: January 18, 2017, 12:18:32 AM »

Pins 2 and 4 are connected together through calibration resistor inside plug at sensor side.

Logged
Jim_Coupe
Hero Member
*****

Karma: +8/-10
Offline Offline

Posts: 622



« Reply #10 on: January 18, 2017, 12:20:36 AM »

OK so i can just leave that pin as it is then? Then its just Pin 52 i have to care about..   That pin 115 people are talking about.. Why resistor it when it can be coded out via ESKONF? Or is that not possible?
Logged

E85oholic
TijnCU
Hero Member
*****

Karma: +38/-2
Offline Offline

Posts: 648


flying brick


« Reply #11 on: January 18, 2017, 02:34:39 AM »

No resistors needed, I run a AEB with APU harness on a ATW ecu now  Grin Not a single resistor used, just added wideband wires and coded out anything I did not need.
Logged

Jim_Coupe
Hero Member
*****

Karma: +8/-10
Offline Offline

Posts: 622



« Reply #12 on: January 18, 2017, 03:03:38 AM »

Thats alomos what i have.. I run APU harness modified for new coils and  06A906032HJ ECU.

So in my case I only need that single Pin52.. this will be intressting. Smiley

Logged

E85oholic
Jim_Coupe
Hero Member
*****

Karma: +8/-10
Offline Offline

Posts: 622



« Reply #13 on: January 20, 2017, 03:12:05 PM »

Its up and runing... feel greate to be able to logg AFR..  But after 5 min of driving i got "P0130 O2 sensor circuit"  Im a bit confused.. is this the O2 sensor or is there any thing else that needs to be coded out?
The sensor is alive and measures AFR... When i delete the code im at stoich 14.7 so.. Any ideas?
Logged

E85oholic
Marty
Hero Member
*****

Karma: +65/-47
Offline Offline

Posts: 796


« Reply #14 on: January 20, 2017, 09:51:41 PM »

I used this Pinout never added pin 71 only 52 and no issues
Logged

Pages: [1] 2
  Print  
 
Jump to:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Page created in 0.02 seconds with 17 queries. (Pretty URLs adds 0s, 0q)