Pages: [1] 2 3
Author Topic: SAI DELETE DOUBLE CHECK  (Read 12908 times)
seany260
Full Member
***

Karma: +0/-1
Offline Offline

Posts: 119


« on: April 09, 2015, 02:53:50 PM »

Can some one please check that i have deleted SAI correctly in my file, car will not go into cold start strategy with the raised rpms!

SO SINCE I FIRST POSTED THIS I STARTED AGAIN AND JUST DONE EVAP DELETE THEN SAI IN THE FOLLOWING ORDER.
CDTES(evap) 181B2- 00
CDLDP(evap) 181A8- 00
EVAP DTC     1C4C4- 00
CDSLS         181B0- 00
ESKONF 1 changed. AA FF 00 30 E3 F8 30 to AA FF 00 30 E3 FB 3C  

All was ok and cold start was still kicking in until I noticed I had not zeroed the following and when I did the cold start strategy stopped again
CWKONABG (SAI) changed from 05 to 00.

I ask please can someone tell me why this would do this after this edit.

thanks
« Last Edit: April 15, 2015, 02:43:57 PM by seany260 » Logged
seany260
Full Member
***

Karma: +0/-1
Offline Offline

Posts: 119


« Reply #1 on: April 15, 2015, 07:22:02 PM »

come on someone is bound to have the answer, have i posted in the wrong section or something? Huh
Logged
ddillenger
Hero Member
*****

Karma: +618/-19
Offline Offline

Posts: 5647


« Reply #2 on: April 15, 2015, 07:27:53 PM »

Test it. Report back. This is a no risk situation. What's the problem with giving it the old college try before asking, let alone expecting help?
Logged

Please, ask all questions on the forums! Doing so will ensure the next person with the same issue gets the opportunity to learn from your experience!

Email/Google chat:
DDillenger84(at)gmail(dot)com

Email>PM
seany260
Full Member
***

Karma: +0/-1
Offline Offline

Posts: 119


« Reply #3 on: April 15, 2015, 09:04:49 PM »

I have tested it, and no cold start kicking in.
Is that to be expected after an SAI disable or have I just done something wrong, The SAI was deleted on my AL file and the cold start still kicked in.
Logged
seany260
Full Member
***

Karma: +0/-1
Offline Offline

Posts: 119


« Reply #4 on: April 15, 2015, 11:22:50 PM »

I've also just tried zeroing MSLUB,MSLBAS(even though i should not need to), but still no luck. Im starting to think that there is something up with the stage 1 v7 tuned file im working from and thats whats causing my issue. Reason I say this is because I noticed MSLUB has been altered from stock for some reason.
Ill start with a stock file and see how it go's from there.
Logged
narf0815
Full Member
***

Karma: +2/-1
Offline Offline

Posts: 87


« Reply #5 on: April 16, 2015, 01:05:58 AM »

I've also just tried zeroing MSLUB,MSLBAS(even though i should not need to), but still no luck. Im starting to think that there is something up with the stage 1 v7 tuned file im working from and thats whats causing my issue. Reason I say this is because I noticed MSLUB has been altered from stock for some reason.
Ill start with a stock file and see how it go's from there.

When you 00'ing MSLUB/MSLBAS, did you set CDSLS/CWKONABG back to 01/05 ?
Logged
seany260
Full Member
***

Karma: +0/-1
Offline Offline

Posts: 119


« Reply #6 on: April 16, 2015, 07:01:25 AM »

SETTING CDSLS/CWKONABG back to 01/05 AND KEEPING MSLUB/MSLBAS '00' HAS WORKED FOR ME.  Grin THANK YOU FOR THE ADVICE.
THE FIRST AND MOST POPULAR METHOD DID NOT WORK FOR ME!!
ON TO REAR 02'S
Logged
narf0815
Full Member
***

Karma: +2/-1
Offline Offline

Posts: 87


« Reply #7 on: April 16, 2015, 07:16:09 AM »

SETTING CDSLS/CWKONABG back to 01/05 AND KEEPING MSLUB/MSLBAS '00' HAS WORKED FOR ME.  Grin THANK YOU FOR THE ADVICE.

I'm happy that i could help someone

ON TO REAR 02'S
Me too  Wink
Logged
nyet
Administrator
Hero Member
*****

Karma: +441/-62
Offline Offline

Posts: 10084


WWW
« Reply #8 on: April 16, 2015, 09:59:45 AM »

Added to wiki... hopefully others can benefit! Thanks!
Logged

ME7.1 tuning guide (READ FIRST)
ECUx Plot
ME7Sum checksum checker/corrrector for ME7.x

Please do not ask me for tunes. I'm here to help people make their own.

Do not PM me technical questions! Please, ask all questions on the forums! Doing so will ensure the next person with the same issue gets the opportunity to learn from your experience.
metronet
Full Member
***

Karma: +5/-0
Offline Offline

Posts: 73



« Reply #9 on: April 16, 2015, 12:03:20 PM »

Just out of curiosity, what's the benefit of having the "cold start strategy"?

Is it to warm up the engine or the catalytic converter faster?
Logged
nyet
Administrator
Hero Member
*****

Karma: +441/-62
Offline Offline

Posts: 10084


WWW
« Reply #10 on: April 16, 2015, 12:59:52 PM »

Just out of curiosity, what's the benefit of having the "cold start strategy"?

Is it to warm up the engine or the catalytic converter faster?

In my (limited) experience with SAI, in cold weather, you need raised rpms during warmup or the motor will run very badly w/o SAI. I am not sure what the OP's issues were, however.
Logged

ME7.1 tuning guide (READ FIRST)
ECUx Plot
ME7Sum checksum checker/corrrector for ME7.x

Please do not ask me for tunes. I'm here to help people make their own.

Do not PM me technical questions! Please, ask all questions on the forums! Doing so will ensure the next person with the same issue gets the opportunity to learn from your experience.
seany260
Full Member
***

Karma: +0/-1
Offline Offline

Posts: 119


« Reply #11 on: April 16, 2015, 02:02:29 PM »

Any vehicle starts with raised rpms when cold for a set period of time, correct?
when I went down the route of looking to disable my SAI (because it has been removed) using CDSLS and CWKONABG the raised rpms on cold start didn't happen for whatever reason.
Using MSLUB/MSLBAS the SAI disable worked ok.
Im using the stage 1 v7 tuned file atm and it may have an issue for some reason, and something tells me the stock file isn't completely stock. Ill have to have a closer look and maybe try the first method for stock.
Thanks for the help lads.
Logged
nyet
Administrator
Hero Member
*****

Karma: +441/-62
Offline Offline

Posts: 10084


WWW
« Reply #12 on: April 16, 2015, 02:03:04 PM »

Keep us updated, thanks.
Logged

ME7.1 tuning guide (READ FIRST)
ECUx Plot
ME7Sum checksum checker/corrrector for ME7.x

Please do not ask me for tunes. I'm here to help people make their own.

Do not PM me technical questions! Please, ask all questions on the forums! Doing so will ensure the next person with the same issue gets the opportunity to learn from your experience.
seany260
Full Member
***

Karma: +0/-1
Offline Offline

Posts: 119


« Reply #13 on: April 16, 2015, 11:43:36 PM »

Im using the stage 1 v7 tuned file atm and it may have an issue for some reason, and something tells me the stock file isn't completely stock. Ill have to have a closer look and maybe try the first method for stock.
Thanks for the help lads.

Just to confirm the stock AK 0003 in the stage 1 thread is most certainly stock as I put it along side two other sources, but the MSLUB table has been fiddled with slightly in the stage 1 v7 tuned file for some reason. Don't really think it would matter much though.
stock
10.003   12.404   14.505   16.805   20.807   22.807   24.808   26.609
v7 tuned
10.000   12.399   14.500   16.810   20.810   22.810   24.809   26.610


 
Logged
ddillenger
Hero Member
*****

Karma: +618/-19
Offline Offline

Posts: 5647


« Reply #14 on: April 16, 2015, 11:46:16 PM »

Has anyone stopped to ponder why you're setting CWKONABG to 00 in the first place, or why non-SAI files have it set to 01?
Logged

Please, ask all questions on the forums! Doing so will ensure the next person with the same issue gets the opportunity to learn from your experience!

Email/Google chat:
DDillenger84(at)gmail(dot)com

Email>PM
Pages: [1] 2 3
  Print  
 
Jump to:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Page created in 0.023 seconds with 18 queries. (Pretty URLs adds 0s, 0q)